Vi har gjort vår årliga veckoslutsresa. Den här gången gick resan till Östergötland 20-22 maj.
Övernattningarna gjordes på Solviken vandrarhem och konferens. En mycket vacker plats vid sjön Sommens södra del.
Regnet höll oss sällskap en stor del av resan. Men innan vi hade checkat in och fått en bra information om sjön Sommern med dess omgivningar av värden Peter Sterne så sken solen. Det inbjöd till en promenad i omgivningen. En väg ledde oss till en gammal kvarn. Där fick vi resans första guldkorn, en forsärla. Vandringen gick vidare och vi passerde ”Pippis läskedrycksträd”. Tyvärr var läskedrycken slut.
Efter att vi ätit en god landgång, tillagad av Kerstin och Inger, intog vi sköna sängar.
Under frukosten beslöt vi göra en förändring i dagens program.
Värden på vandrarhemmet hade rekommenderat ett besök på Pers Mekanisk kabinett. Tyvärr hade han inte öppnat för säsongen men efter ett telefonsamtal var vi välkomna. I strålande solsken gick färden till Svalsjö. Tillsammans med ett sällskap på MC fick vi en härlig upplevelse. Per Helldorff har fått sin inspiration från Christoffer Polhem. Med hjälp av olika stora kugghjul och en vev fick vi se häpnadsväckan rörliga konstverk.
Vi började i verkstaden där Per just nu höll på att färdigställa en illutionist som flyttade kulor mellan olika ”glas” allt av trä. Nu gäller det bara att få dit en gubbe som styr förflyttningen av kulorna
Ett besök i butiken kunde vi se att även hustrun Anna var konstnärligt begåvad.
På dörren till Pers utställningslokal satt ett par som hade trevligt på teater. De klappade händerna tittade på varandra och skrattade allt med hjälp av en vev. Inne i utställningslokalen blev förundran stor bland oss besökare.
Vi fick göra bekantskap med Frank Sinatra som sjöng och lyfte på hatten som tack för applåderna. Där fick vi också veta att Per källforskar när han konstruerar sina verk. Här hur långt ner hatten skall föras så att kugghjulen kan anpassas därefter.
Här öppnas tak och dörr och en skylt med texten ”Varning, använding av denna dryck kan främja kreativiteten” kommer upp.
Det var svårt att lämna detta magiska ställe med dess fantastiska konstruktioner men efter ett par timmar gjorde sig magen påmind så färden gick till Rimforsa för lunch.
Mätta och belåtnade återgick till det ursprungliga programmet.
Färden gick till Trollegater. Ett område som vittnar om vilka naturkrafter som en gång pågått i vårt land för ungefär 13000 år sedan. Huvudgrottan är 143 m.
Tyvärr var ingångarna inte gjorda för pensionärer men de stora och långa sprickbildningar uppmuntrade Inger till upptäckarmöda.
Efter att tittat runt och vandrat nere i sprickorna samlades vi och njöt en stund av stillheten innan promenaden tillbaka till bilarna.
Nu gick färden till Tinnerö eklandskap för en kort visit. Rosenkällasjön är lite unik. En gång om året tömmer man sjön på vatten och flyttar gäddorna som finns där. De är ett hot mot sjöns häckande Svarthakedopping eftersom dess ungar är begärlig middagsmat för gäddorna. Samtidigt rensar man från föroreningar
Åter till Solviken tillagades kvällens vickning. Vi kunde konstatera att vi hade haft en fin dag utan en droppe regn vilket tydligen var tur eftersom vi åkte igenom områden där det var blöta vägar.
Hemresan på söndagen startade med ett besök vid och i Torpa kyrka. Dess äldsta delar är från 1200-talet.
Den vackra och annorlunda klockstapel är från mitten av 1600-talet.
På kyrkogården fanns en stor ek. Kopparbergarns skribent visar att det skulle behövas många armar för att nå runt stammen. Vi gjorde också en tur genom kyrkbyn med sina vackra gamla hus innan färden gick till Torpöns färjeläger.
Ett besök på Sommens Naturum var ett sätt att bekanta sig med Sommern och dess omgivningar. Inger provade ett rävgryt.
Där hittade vi ett verk av Per Halldorff. Med hjälp av en vev fick Leif vågor på en sjö. När han vevat en kort stund kom det upp en lom ur vågorna. Efter att visat sig en stund dök den åter ner i böljorna.
En stund med glassätning och avkoppling i det vackra vädret var skönt, innan färjan till fastlandet på andra sidan avgick.
Nu började hemfärden med avbrott för lunch och fika. Upp mot Örebro mötte vi regnet.
Det finns mycket intressanta och vackra platser att upptäcka runt oss. Naturen runt Sommen är verkligen värd att upptäcka.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell