Nu har vi i Ställdalens Naturstudieklubb har gjort vår årliga 3 dagars resa.
Denna gång var målet Bengtsfors i Dalsland. Resan gick genom ett vårfagert landskap. Straxt söder om Filipstad togs första fikapausen. Vid lunchtid var vi i Åmål. En vacker stad med gammal bebyggelse och en fin hamn. Den blev stad 1638 men har brunnit vid tre tillfällen. Det går alldeles utmärkt att strosa runt där 1 timme och bara njuta.
Så gick färden vidare genom det vackra Dalsland till Bengtsfors. En helt annan stad än Åmål. Detta är en modern industristad som tyvärr har drabbats hårt när bilindustrin gick nedåt. Vandrarhemmet, där vi bodde, var en del av gammelgården. Det låg högt över staden med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Miljön runt vandrarhemmet var vacker med alla sina gamla hus och mycket grönska. Naturstudieklubben hade ett helst hus för sig själva och vi, som har Jansson, fick bo i en mycket pittoreskt knuttimmrat gammalt hus. Vi installerade oss och intog sedan en god måltid med pastasallad, grönsallad och bröd. Som vanligt när Naturstudieklubben är ute och åker hade alla tagit med sig bästa humöret. Efter en god natts sömn och en välsmakande frukost var det dags att packa kaffekorg och bilarför dagens för dagens upptäcktsfärd i en liten bit av Dalsland.
Men först besökte vi Halmens Hus som också låg vid Gammelgården.
Det var både museum, utställningslokal och försäljning av hantverk, främst halmprodukter.
Via Billingsfors och Dals Långed gick färden till Tisselskog och Högsbyn. Där finns ett fint haglandskap med massor av hällristningar.
Det är lite högtidligt att gå där och veta att för ca 3000 år sedan besökte människor den här platsen. Förmodligen tyckte de att lika vackert här som vi.
Man antar att det var en kultplats.
Nu gick färden till Håverud. Vägen mellan Tisselskog och Håverud sägs ha 365 kurvor och massor av backkrön. Naturligtvis måste man besöka akvedukten när man är i Dalsland. Både järnväg och väg passerar över Dalslands kanal på olika höjd.
Efter lunch i Mellerud åkte vi vidare till Dals Rostock.
Där finns det en mycket vacker örtagård som egentligen skulle ha en egen artikel. Den anlades redan i mitten på 1800-talet av en framsynt man som inte ville att det skulle importeras örter till läkemedel när vi hade så rikligt med egna växter. Nu var det en kvinna som heter Kerstin Ljungkvist som skötte om den. Efter att ha pratat med henne en stund började man fundera på hur många timmar hon hade på dygnet. Förutom örtagården skötte hon ett hembygdsmuseum, var konstnär och författare. Ett lite exempel på hennes fantasi. Jag fick se ett vackert gammalt skåp. Kunde inte låta bli att öppna. Blev stående i stum beundran inför ett helt fantastiskt docksåp som tog en tillbaka till sekelskiftet 1800-1900. Hennes bok ”Nyttans växter” är en guldgruva att läsa ur för dem som är intresserad av växters läkande kraft.
Ett hastigt besök på Kroppefjäll sedan åkte vi till Steneby jättegrytor.Nu var vi både hungriga och trötta. En liten lätt supé intogs och sedan var det sängdags. Hemresedag, men först fick vi en guidning på hembygdsmuseet.
Mycket intressant. På små vägar via Borgvik och Alkvettern, en färjetur ingick, tog vi oss åter mot Ljusnarsberg. Det var en lyckad resa och vi började redan planera för nästa år.
Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell